top of page

Kassa tyhjä, vaikka yritys teki voittoa ja verojakin pitäisi maksaa?



Yrittäjä saa kirjanpitäjältään tuloslaskelman, joka näyttää muhkeaa voittoa. Yrittäjä kirjautuu verkkopankkiin vain huomatakseen, että tili on tyhjä. Mikäli kyseinen muhkea voitto on myös verottajan elinkeinoverolainsäädännön mukaisesti muhkeaa voittoa, niin myös verokarhu tulee odottamaan ovelle verosaataviaan. Tuloslaskelmalla voittoa, veroilmoituksella voittoa, mutta tili silti tyhjä, mistä tämä voi johtua?


Voitollisen yrityksen tili voi olla tyhjä ja tappiollisen yrityksen tili täynnä


Tulos ja tilin saldo ovat eri asioita

Yrityksen tilikauden tulos on lähes aina eri kuin pankkitilin saldo. Voitollisen yrityksen tili voi olla tyhjä ja tappiollisen yrityksen tili täynnä. Päteviä syitä voi olla useita. Yksi syy on nimeltään ”suoriteperusteinen kirjanpito”.


Suoriteperusteinen kirjanpito tarkoittaa sitä, että tulot ja menot kirjataan kirjanpitoon sille päivälle, jolloin ostaja on vastaanottanut tavaran tai palvelun – ei sille päivälle, jolloin se on maksettu.


Lasku näkyy tuloksessa heti – tilillä myöhemmin

Jos yritys myy tilikautensa lopussa tuotteitaan laskulla, myynti näkyy tuloslaskelmassa tuottona ja taseessa myyntisaamisena. Pankkitilillä myynti näkyy vasta seuraavan tilikauden puolella asiakkaan maksettua laskun, jolloin se myös siirtyy pois taseen myyntisaamisista. Tämä voi selittää sen, miksi tilikauden tulos näyttää paremmalta kuin pankkitilin saldo.


Sama pätee päinvastaisella tavalla ostoihin. Ostaja on saanut tavaran tai palvelun tilikauden lopulla mutta maksaa laskun vasta seuraavan tilikauden puolella. Ostos näkyy tilinpäätöksen tuloslaskelmassa kuluna (= tulosta pienentävänä eränä) ja taseessa ostovelkana. Pankkitili voi tilikauden viimeisenä päivänä vielä näyttää hyvältä – vain tyhjentyäkseen maksun tapahtuessa.


Pienet toiminimet ja yhdistykset voivat halutessaan tehdä kirjanpitonsa maksuperusteisesti


Kaikki maksut eivät vaikuta tulokseen

Pienet toiminimet ja yhdistykset voivat halutessaan tehdä kirjanpitonsa maksuperusteisesti, jolloin myynnit ja ostot kirjataan maksupäiville. Tällöin tilikauden tulos voi ollakin sama kuin pankkitilin saldo. Ei kuitenkaan välttämättä.


Kaikkia rahan liikkeitä ei kirjata tuloslaskelmaan. Tyypillisenä esimerkkinä on pankkilaina. Kun pankki maksaa lainaerän yrityksen tilille, kyse ei ole tuotosta vaan se kirjataan taseeseen velaksi. Vastaavasti lainanlyhennykset eivät ole yrityksen kulua vaan ne kirjataan taseen velkaerän lyhennykseksi. Jälkimmäinen on toki harmillista; olisihan käytännöllistä laittaa lainanlyhennykset verovähennyksiin.


Kaikki kulut eivät näy tilillä

Tuloslaskelmaan saatetaan kirjata eriä, joihin ei liity lainkaan rahan siirtoja. Tyypillinen sellainen on ”poistot”. Kun yritys hankkii pitkäikäisiä koneita, laitteita, kulkuneuvoja tai muita ns. tuotannontekijöitä, niiden hankintameno jaksotetaan useammalle vuodelle. Ostohinta lähtee pankkitililtä laskun maksupäivänä, yleensä kerralla, mutta kulua kirjataan tuloslaskelmaan osa kerrallaan poistoina, vuosien ajan.


yrittäjän kannattaa ehkäistä ikäviä yllätyksiä pankkitilinsä suhteen


Onko kirjanpito ajan tasalla?

Yksi syy tuloksen ja pankkitilin eroavaisuudelle on ajan kuluminen. Yrittäjä saa valmiin tilinpäätöksen eteensä yleensä vasta 2-4 kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Kun hän katsoo pankkitilin saldoa 30. huhtikuuta, sillä ei edes teoriassa ole mitään tekemistä sen summan kanssa, joka oli tilikauden tulos 31. joulukuuta.


Ylipäätään yrittäjän kannattaa ehkäistä ikäviä yllätyksiä pankkitilinsä suhteen. Siihen pääsee suunnitelmallisella taloudenpidolla ja ajantasaisella, mielellään reaaliaikaisella, kirjanpidolla.


Viimeistään tilinpäätöksen läpikäynnin yhteydessä on hyvä istahtaa alas ja katsoa yhdessä yrittäjän kanssa miltä näyttää tilikauden tulos kirjanpidossa, verotuksessa ja pankkitilillä.


Kysy lisää tai jätä oheisesta linkistä yhteydenottopyyntö, tehdään sinunkin talouden hoidosta selkokielistä ja ymmärrettävää!



Ksenia Seppälä

Ketjupäällikkö, asiakkaat

Talousverkko


Sami Siipola

Yrittäjä, kirjanpitäjä

+358 45 676 6166

Comments


bottom of page